diumenge, 23 de novembre del 2014

SALVAT-PAPASSEIT I BARCELONA

La relació entre Barcelona i l'escriptor Joan Salvat-Papasseit es fa palesa arreu de la nostra ciutat. Especialment a la zona del port perquè va ser allà on aquesta figura de les lletres catalanes va passar la major part de la seva curta vida.
Joan Salvat-Papasseit

Enguany es compleixen 90 anys que ens va deixar i li volíem retre el seu merescut homenatge. De la seva biografia només us explicarem que va néixer a l'Eixample però al cap de pocs anys es va quedar orfe de pare i juntament amb el seu germà van haver d'ingressar a l'Asilo Naval (un vaixell ancorat al port que feia les funcions d'orfenat). La seva inquietud per les lletres va tenir un moment culminant quan va vincular-se a l'Ateneu Enciclopèdic Popular on va tenir al seu abast obres cabdals de la literatura universal de caire anarquista i socialista (Nietzsche, Gorki, Tolstoi, ....). Nogensmenys, signava els seus articles amb el pseudònim Gorkiano. A la prematura edat de 30 anys va morir víctima de la tuberculosi deixant vídua i una filla.

La ciutat que el va veure néixer i morir el conserva en el seu record i la mostra està en els llocs que a continuació us expliquem:



L'any 2013 es va col·locar aquesta placa a l'edifici on Joan Salvat-Papasseit va néixer al carrer Comte Urgell, 93
Passeig Salvat-Papasseit a la Barceloneta
Entrada a l'edifici a la Gran Via, 613, antiga seu de les Galeries Laietanes on Salvat-Papasseit va treballar tal com recorda
aquesta inscripció al terra.
IES Joan Salvat-Papasseit a la Barceloneta
Escultura a Salvat-Papasseit al Moll de la Fusta mirant al mar.
Placa commemorativa a la casa on va morir Joan Salvat-Papasseit al carrer Argenteria, 64 (prop de Santa Maria del Mar). Intentarem explicar el seu significat perquè si no es coneix la seva biografia pot resultar confusa. El text "EL POBLE A UN ENEMIC BEN NOBLE" fa referència al fet que Joan Salvat-Papasseit fou redactor en cap de la publicació "Un enemic del poble", títol extret d'una obra d'Ibsen, un dels seus autors venerats. Tanmateix el text "... DE LA SEVA ARRIBADA AL MOLL" vol dir el Moll de la Fusta, on Salvat-Papasseit va treballar una temporada com a vigilant nocturn i al qual va dedicar unes línies al poema "Nocturn per a acordió":

Heus aquí: jo he guardat fusta al moll
Vosaltres no sabeu 
què és
guardar fusta al moll...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada