dissabte, 31 d’agost del 2013

ROISIN, FOTÒGRAF DE BARCELONA

Lucien Roisin
Lucien Roisin va nèixer a París l'any 1876 i va treballar com a fotògraf professional al barri de Montmartre.
La Casa de la Postal situada a la Rambla Santa Mònica
A finals del segle XIX, un editor barceloní, Àngel Beltran, li ofereix un contracte de treball com a fotògraf per tres anys. Per aquest motiu, Roisin es trasllada a Barcelona per a començar una nova vida.

Un cop finalitzat el contracte, decideix obrir el seu propi negoci per tal de comercialitzar les seves fotografies convertides en postals. Recordem que en aquella època les postals estaven de moda i era un souvenir molt comú entre els visitants nacionals i internacionals. No va poder escollir un lloc millor que al final de les Rambles, a tocar del monument a Colom. Allà va llogar un local que popularment fou conegut amb el nom de "La Casa de la Postal".

La seva càmera professional, segons diuen comprada als mateixos germans Lumière, li va permetre obtenir panoràmiques de gran qualitat de la Barcelona del primer terç del segle XX.

Hivern al Parc de la Ciutadella. Primer terç del segle XX

El cronista de Barcelona, Lluís Permanyer, ha publicat dos volums titulats "Barcelona Panoràmica, Postals de Lucien Roisin Besnard"que des d'aquí volem recomanar no només pel seu valor documental sinó també per la riquesa de matisos aportats per Lluís Permanyer.

No està clar el lloc on va morir Roisin l'any 1943, París o Barcelona, però gràcies al seu llegat, Roisin sempre serà recordat com el "fotògraf de Barcelona".
Fotografia feta des del Tibidabo l'any de l'Exposició Internacional (1929)

La Casa de la Postal a la foto de l'esquerra durant la Guerra Civil en què fou saquejada. A la dreta, estat actual del local (agost 2013)

3 comentaris:

  1. PxB, teniu el llibre del Permanyer a les vostres mans???
    el vull mirar!
    dos petons!
    Francina

    ResponElimina
  2. Hola,
    magníficas fotos que superan incluso algunas de las realizadas hoy en día con cualquier cámara digital. Siempre es un placer poder observar esos instantes capturados en una fracción de segundo y que nos traslada a épocas pasadas de nuestra ciudad.
    Un saludo,
    Fco. Javier Tostado

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por tus comentarios, nos ayudan a continuar esta maravillosa labor que es dar a conocer nuestra ciudad. Un saludo!

      Elimina