diumenge, 28 de juliol del 2013

LES ESGLÉSIES DE SANT PERE MÉS BAIX

Encerclades en vermell i d'esquerra a dreta: Santuari Mare de Déu de l'Ajuda,
la Capella de Sant Josep Oriol i l'Església dels Pares Camils
Barcelona es caracteritza per tenir un nombre molt alt d'esglésies, especialment dins del districte de Ciutat Vella. No obstant, la densitat d'esglésies podria ser encara més gran si moltes no haguessin desaparegut degut a incendis o d'altres motius. 

Si observem un plànol detallat de la ciutat on apareguin les esglésies catòliques, ens cridarà l'atenció que en una zona lineal de 100 metres en trobem 3 esglésies seguides. Aquesta zona és el carrer Sant Pere Més Baix al tram més proper a Via Laietana. 


Ens hi vam apropar per a fer fotos i extreure alguna informació complementària. Caminant des del centre, en gairebé cinc minuts ja ens trobem a Via Laietana cantonada Sant Pere Més Baix. 


1. Santuari Mare de Déu
de l'Ajuda




1. Santuari Mare de Déu de l'Ajuda
La primera església que ens trobem és al número18: Santuari Mare de Déu de l'Ajuda. 
La porta principal està sempre tancada i s'ha d'accedir per una porta lateral. 
De dimensions molt petites, l'església forma part d'un convent caputxí.                                                                     









2. Capella de Sant Josep Oriol
Capella de Sant Josep Oriol
Continuem l'itinerari i el primer carreró que ens trobem a l'esquerra és el carrer Mare de Déu del Pilar. Ens endinsem una mica i al número 4, veurem una façana peculiar: un frontal d'estil neoclàssic està tancat per una persiana metàl·lica amb un grafit enorme. Es tracta de la Capella de Sant Josep Oriol. Hi ha algunes pistes que ens fan pensar que és un lloc de culte en comptes d'un local nocturn: a sobre del frontal hi ha amagada una campana i al lateral una placa de pedra ens recorda que en aquest edifici va néixer Sant Josep Oriol. Preguntant a l'amable veïnat sobre qui s'encarrega del
seu manteniment, ens van comentar que el santuari està tancat des de fa temps tot i que un avís a l'entrada ens informa que els dijous al matí hi ha missa. Només l'obren el dia de la seva onomàstica i alguna altra data especial.








3. Església dels Pares Camils



3. Església dels Pares Camils
Retornem al carrer Sant Pere Més Baix i continuem en direcció a la Plaça Sant Pere. Al número 33, es troba la darrera església en un radi de 100 metres: la dels Pares Camils.També de dimensions reduïdes, va ser cremada els primers dies de la Guerra Civil.











En conclusió, passejant pel carrer Sant Pere Més Baix, només els observadors més vius s'adonaran del que acabem d'explicar. 

Des d'aquí volem recomanar aquest petit itinerari que us farà descobrir racons oblidats que bé es mereixen uns minuts de la nostra atenta mirada. La nostra intenció és difondre el màxim d'informacions sobre la nostra ciutat i no volem oblidar un aspecte que, tot i la crisi actual de culte catòlic, va formar part durant molts segles de la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada