diumenge, 24 de febrer del 2013

LA PENYA GRAN DE L'ATENEU

Seu de l'Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, 6)
Hi va haver un temps en què a la seu de l'Ateneu Barcelonès es realitzaven tertúlies d'un nivell intel·lectual fora del comú. Les parets d'aquesta històrica institució han estat testimonis d'interessantíssims debats que en el cas de la Penya Gran eren conduïts pel doctor Joaquim Borralleras. Perquè de penyes o grups de tertulians a l'Ateneu n'hi van haver vàries però la més famosa va ser la Penya Gran o també coneguda com a Penya Borralleras. El nombre de membres de les penyes podia variar però difícilment tots acudien alhora degut a les responsabilitats professionals de cadascun. La Penya Gran va tenir tertulians de gran prestigi com Eugeni d'Ors, Josep Pla, Pompeu Fabra o Josep Maria de Sagarra entre d'altres. Aquesta penya va tenir tanta influència a la societat de l'època que quan hi havia alguna notícia important de qualsevol ordre, es podia sentir pel carrer "I què en dirà la Penya de l'Ateneu?". 

Excepcional document gràfic d'una tertúlia de la Penya Gran. Hi assistien: Lluís Llimona, Fidenci Kirchner, Enric Jardí,  Eduard Ragasol, Pompeu Fabra, el doctor Dalí, Antoni Colomer, Joaquim Borralleras, Barberà, Solé de Sojo, Duran Reynals, Camps Margarit, Josep Maria de Sagarra, Toni Homar i Emili Vilanova.

Gràcies a l'obra "Memòries" de Josep Maria de Sagarra ens han arribat alguns detalls dels temes que s'hi tractaven i descripcions d'aquelles meravelloses converses. Ell mateix ens fa un petit esbós: 
"Moltes coses que la gent no sap ben bé d'on surten, surten de la Penya de l'Ateneu i contra el que alguns incauts suposen, es pot assegurar que aquesta penya no en ve res que no sigui intencionat de cap a peus, i per damunt de tot es fa política del país en el sentit més delicat i comprensiu de les paraules país i política".

En els temps actuals que corren on la societat catalana es troba immersa en una crisi política i econòmica com mai abans havíem suportat en tota la història del nostre país, trobem a faltar el seny que tant ens ha caracteritzat gràcies a entitats com la Penya Gran de l'Ateneu.

2 comentaris:

  1. Pel que llegeixo del quadren gris de J Pla no es tracta del Dr Galí sinó del Dr Dalí

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la teva aportació, ja ho hem canviat. Fins sempre!

    ResponElimina