diumenge, 4 de novembre del 2012

SANTIVERI, EMPRESA BARCELONINA DE CAP A PEUS

Seu de Santiveri a Can Tunis
Seguint el fil d'empreses nascudes a Barcelona, parlarem en aquesta entrada d'una família emprenedora que fa més de 125 anys continua al capdavant del seu sector, els Santiveri. El primer a començar el negoci  va ser Jaime Santiveri qui va introduir els productes dietètics a l'estat espanyol. Tanmateix va aconseguir l'exclusiva en la distribució de la marca americana Kellogg's. La forma en què Jaime Santiveri va conèixer els productes naturals com a base d'una dieta completa i equilibrada va ser totalment fortuïta. Després de contreure la tuberculosi, els metges que l'atenien el van desemparar i no li van donar cap esperança de sobreviure. Hem de recordar que a l'època, aquesta epidèmia era una de les principals causes de mortaldat. Sortosament al senyor Santiveri li van arribar notícies sobre un sanatori a Baviera que seguia un tractament de cura amb un alt índex de recuperacíó. No va dubtar un segon en posar-se a les mans del metge que dirigia aquell sanatori naturista, el doctor Kneipp. Després d'una estada de sis mesos, va tornar a Barcelona totalment sanat i amb ganes de donar a conèixer els productes dietètics que tant benefici li van aportar a la seva salut. Per això va tancar el seu negoci de camiseria que regentava al carrer del Call per a convertir-lo en la primera botiga a l'estat espanyol especialitzada en productes dietètics. Aquest fet va ocórrer l'any 1885.
Carrer del Call, 20
Al principi, la majoria dels productes eren importats des d'Alemanya i per sobre de tots hi va destacar la Malta Kneipp, succedani de cafè amb un gran èxit d'acollida gràcies a la divulgació que es feia pels carrers mitjançant furgons que oferien degustacions als vianants. També es feien degustacions gratuïtes al restaurant Mundial Palace, actual seu de l'Autoritat Portuària de Barcelona que es troba davant les famoses Golondrines. El negoci no deixava de crèixer i es van obrir noves botigues als carrers Balmes, Mallorca, Trafalgar i Sants.

Carrer del Call, 20 (novembre 2012)

Per tal d'obtenir producció pròpia, l'any 1914 es va inaugurar la fàbrica Santiveri al barri de Can Tunis i fins i tot la família s'hi va traslladar a viure. Un fet a destacar va ser la creació de la Colònia Santiveri al costat mateix de la fàbrica ja que els treballadors trobaven dificultat a l'hora de desplaçar-se des del centre de la ciutat. D'aquesta forma es va crear un petit barri a tocar de la fàbrica del que actualment encara es poden visitar les restes als carrers Gabriel Miró i Torres de Marina.


Carrer Gabriel Miró
Cliqueu aqui per a visualitzar vídeo sobre la Colònia Santiveri

La fàbrica continua al seu lloc original i gestionada per la família Santiveri. La seva expansió per la resta de l'estat va incloure centres de producció a Lleida i Peñafiel. Avui dia disposa de 256 punts de venda (entre propis i franquiciats) i des d'aqui volíem donar-la com a exemple d'empresa barcelonina de cap a peus.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada