dissabte, 10 de novembre del 2012

L'ARBRE MÉS VELL DE BARCELONA

L'arbre més vell de Barcelona
Fullejant l'Atles de Barcelona (Ajuntament de Barcelona, 2011) podem trobar dades força interessants sobre la nostra ciutat. Cap al final d'aquest voluminós llibre, hi ha un apartat dedicat als arbres d'interès local on apareix una taula de cada exemplar amb les seves característiques i situació. Observant la columna "EDAT" ens va cridar l'atenció l'arbre més vell de tots i que en el moment de catalogar-lo (any 1996) tenia 225 anys. És a dir, actualment té 241anys. Estem parlant d'un exemplar d'ullastre que és la varietat silvestre de l'olivera i que és present a tot el litoral de la Mar Mediterrània. Aquesta dada ens la confirma la pàgina web de parcs i jardins on trobem la fitxa del nostre vell protagonista amb l'any del seu naixement: 1771. La seva situació, al Parc Güell, bé mereix una petita excursió. Cal afegir, com a anècdota de l'ullastre, que a l'antiga Grècia es feien, amb les seves fulles, les corones dels guanyadors de les proves olímpiques. 

Situació de l'arbre més vell de Barcelona
Com que estem parlant d'arbres barcelonins, podem dir que a la nostra ciutat trobem més de 230.000 arbres, majoritàriament plàtans i lledoners. Curiosament, el pla Cerdà preveia plantar plàtans a tot l'Eixample ja que era l'espècie més idònia. Actualment, l'ajuntament els està substituint per altres espècies degut a les malalties que pateixen i les al·lèrgies que provoquen als ciutadans. 

Idea original de zones verdes a l'Eixample
Continuant amb l'atles i fent un cop d'ull al gràfic de la densitat de verd urbà per districtes (m² verd urbà/habitant), veurem que a la cua es troba l'Eixample juntament amb Gràcia i Sant Andreu. Si s'hagués portat a bon terme el pla Cerdà, l'Eixample estaria sens dubte al capdavant ja que tots els interiors d'illa estaven reservats per a parcs i jardins però l'especulació i el nul interès institucional van corrompre la magnífica idea original.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada