dissabte, 17 de novembre del 2012

EL PRIMER AQUARI DE BARCELONA



Aquesta entrada vol ser un petit homenatge al primer aquari que va tenir Barcelona a l'època de la llunyana Exposició Universal de 1888. No obstant això i segons la magnífica Enciclopèdia de Barcelona (2005), el primer aquari de Barcelona va ser el que es va construir al Passeig de Joan de Borbó de la Barceloneta l'any 1963. No és la nostra intenció crear conflictes però, fent honor a la veritat, creiem que aquesta afirmació no és del tot correcta. És per això que nosaltres volem donar el merescut reconeixement a aquelles persones anònimes que van dedicar tots els seus esforços per tal que Barcelona disposés del primer aquari a l'estat espanyol i no és altre que el de la Ciutadella.


Antic aquari de la Barceloneta i estat actual dels terrenys que ocupava
Fem una mica d'història i comprovem que el primer aquari públic del món es va obrir a Londres l'any 1853 i a continuació Nova York va ser la següent ciutat amb aquest tipus d'instal·lació innovadora que feia les delícies de grans i petits. 
Vista frontal Aquari de la Ciutadella

Vista lateral
En el cas de Barcelona i amb motiu de l'Exposició Universal del 1888, l'Ajuntament va escollir el Parc de la Ciutadella per a la celebració d'aquest històric esdeveniment. Hem de saber que aquest parc es va construir lentament des de l'any 1872 i la seva missió no era altra que oferir espais verds i de lleure als ciutadans barcelonins que tant de temps van haver de patir la manca de jardins en una ciutat emmurallada i claustrofòbica. És a dir, no hem de confondre la idea que la Ciutadella va ser conseqüència de l'Exposició, sinó més aviat a l'inrevés. L'autor de dissenyar el parc va ser Josep Fontserè i Mestre qui alhora va fer els plànols de la monumental cascada inaugurada al juny del 1881. Als inicis de la seva existosa carrera, un jove Antoni Gaudí va col·laborar com a delineant per a Fontserè i hi ha parts de la cascada que van ser ideades per Gaudí, entre les que es troba l'aquari. Les dimensions de l'habitacle que ocupava eren més aviat reduïdes i de fet ens podem fer una idea si qualsevol dia ens apropem a la Ciutadella (mirar plànol de situació més abaix). Només disposava de set compartiments d'aigua dolça amb peixos autòctons dels rius de Catalunya.  

És difícil trobar informació escrita o gràfica sobre la seva existència. En una publicitat de l'època hem trobat aquesta referència:

El aquarium es el último piso de la cascada, un aliciente mas entre los muchos con que cuenta el Parque de Barcelona. Se pueden ver al alcance de la mano ciprinos y crustáceos. Se ha creado una gruta con sus estalactitas y rocallas como las submarinas

Després de l'Exposició del 1888, l'aquari va estar lligat al Museu de Zoologia, situat al mateix parc de la Ciutadella, però el 1931 el zoo de Barcelona va obrir la nova secció aquaterrària i aquest fet va disminuir l'interès pel nostre aquari fins que la Guerra Civil va donar el cop definitiu cap al seu total abandonament.
Plànol situació de l'Aquarium dins el conjunt de la cascada de la Ciutadella

La darrera restauració del conjunt de la cascada monumental es va finalitzar el 2009 i el resultat es pot resumir en satisfactori però la porta d'accés a l'aquari està tancada amb clau i des de l'exterior es pot observar que les finestres estan tapades per llençols d'obra (novembre de 2012). Segurament s'utilitza com a magatzem. Creiem que el consistori podria plantejar-se que aquest espai històric es pugui recuperar amb una finalitat pública digna del seu honorable passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada