dimecres, 26 de setembre del 2012

EL CINC D'OROS O LA PLAÇA DEL LLAPIS


Sempre havia sentit curiositat en saber la raó per què la Plaça Joan Carles I (cruïlla Passeig de Gràcia amb Diagonal) era coneguda per diversos noms que no eren el real. De fet, suposo que poca gent l'anomena segons el nomenclàtor actual. Per saber-ne les raons, anem a tirar el temps enrere, de forma inversa. Comencem per l'actualitat i ens trobem que el nom Plaça de Joan Carles I es va aprovar el dia 27/02/1981, pocs dies després del fracassat cop d'estat. Degut a la ferma posició del monarca durant el cop, hi va haver una onada de popularitat cap a la seva persona en forma d'inauguracions d'espais públics amb el seu nom. Sant Adrià del Besòs li va dedicar el pont de la N-II dues setmanes més tard. 

No cal ser gaire observador per saber el motiu per què li diuen la plaça del llapis. A Barcelona no en trobarem gaires d'obeliscs, així doncs, no sorprèn que popularment sigui coneguda d'aquesta manera. L'obelisc situat al bell mig de la plaça forma part del conjunt monumental dedicat a Francesc Pi i Margall inaugurat l'any 1936. 

L'estàtua que el coronava va ser retirada després de la Guerra Civil i a canvi li van afegir una altra a la base de l'obelisc i al·legòrica a la victòria. Per això, durant el franquisme aquesta plaça era anomenada Plaça de la Victòria. 

I ara anem a buscar l'origen del nom Cinc d'Oros. El dia 29/06/1909 l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar en aquesta plaça sis fanals modernistes que encerclaven una gran circumferència  per a vianants. La base dels fanals també era rodona. 

A vista d'ocell, ens donaria la impressió com si veiéssim un gran cercle envoltat per sis de més petits. És a dir, una figura semblant a la carta de la baralla espanyola "el cinc d'oros". Tenint en compte que en aquella època la baralla de cartes era un objecte molt comú a la vida quotidiana, tampoc sorprèn que aquesta plaça fos coneguda per un nom tant popular.

Com a anècdota, cal comentar que alhora i durant un curt temps també va ser coneguda com a Plaça del Lloro en clara referència a l'àliga franquista situada dalt de l'obelisc i retirada per les autoritats degut al to humorístic utilitzat pels ciutadans barcelonins.

En aquests moments (setembre de 2012) s'està considerant la possibilitat de canviar el nom de la plaça pel de Cinc d'Oros. El Ple Municipal ha de ratificar l'acord pres pel Districte de Gràcia. Des d'aquest bloc, encoratgem les institucions a donar suport a iniciatives populars d'aquest tipus.

Incorporem a aquesta entrada un comentari fet per Albert:
Aquesta teoria sobre l'origen del nom popular Cinc d'Oros està molt extesa però és un error. No heu pensat que haurien de ser quatre fanals i no sis? Aquest nom és anterior a la construcció dels fanals i es referia a les cinc voreres circulars que hi havia a la cruïlla i servien per facilitar el pas dels vianants entre les voreres peatonals de la Diagonal i les del passeig de Gràcia. Hi havia quatre voreres circulars, una davant de cada cap d'avinguda i una de més gran al centre, on ara hi ha el monument. La denominació popular es referia inequívocament a la comparació amb els oros de la baralla de cartes. Això dit pel meu avi, que va veure construir els fanals i explicava que ja abans en deien Cinc d'Oros. 

Gràcies Albert per la teva aportació, salutacions. Passió per Barcelona

2 comentaris:

  1. Aquesta teoria sobre l'origen del nom popular Cinc d'Oros està molt extesa però és un error. No heu pensat que haurien de ser quatre fanals i no sis? Aquest nom és anterior a la construcció dels fanals i es referia a les cinc voreres circulars que hi havia a la cruïlla i servien per facilitar el pas dels vianants entre les voreres peatonals de la Diagonal i les del passeig de Gràcia. Hi havia quatre voreres circulars, una davant de cada cap d'avinguda i una de més gran al centre, on ara hi ha el monument. La denominació popular es referia inequívocament a la comparació amb els oros de la baralla de cartes. Això dit pel meu avi, que va veure construir els fanals i explicava que ja abans en deien Cinc d'Oros.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Albert per la teva col·laboració. L'hem afegit a la nostra entrada. Salutacions.

    ResponElimina